City leaders worry about pavilion and walkway being built in Sherwin-Williams seat proposal

CLEVELAND – For the first time, representatives from Sherwin-Williams presented models of what the future of the company’s global headquarters could look like in Public Square during a special joint meeting with the Cleveland City Planning Commission on Tuesday .

The presenters divided the proposed project into three elements: pavilion, headquarters tower and parking garage.

Flag
The two-story pavilion will be the gateway to the organization that will house the Center of Excellence and Learning and Development. The pavilion of approximately 50,000 square feet is slightly inclined in relation to the public square.

Seat tour
The approximately 36-storey tower will house more than 3,000 employees. With an area of ​​approximately 1 million square feet, the tower will have a loading dock and central factory, conference, catering and wellness areas.

The presenters said they took the view of Cleveland’s iconic Terminal Tower into account when determining where to place the tower to preserve the view of the skyline.

The City of Cleveland Planning Commission.

Parking Garage
The parking garage will have approximately 920 spaces. Four parking levels will be located above ground level and there will be one underground parking level.

Sherwin-Williams representatives pointed out that the company had made a conscious decision not to develop parking for its 3,000 employees, saying some employees lived downtown and others took public transportation. to get to work. City leaders encouraged the company to use the teaching hospital garage as an example of public appeal through the design.

additionally
There will be 2,500 square feet of commercial development facing West 3rd Street.

Worries on the Sky Bridge
Despite the reluctance of the public and the city over the airlift over West 3rd Street, Sherwin-Williams said it was necessary because the tunnel under West 3rd The street is not possible with utilities under the street. Presenters said they need to connect the pavilion for it to function properly when hosting events or dealing with visitors who need to make it to the main tower. The airlift will be secure and will not be open to the general public.

Members of the commission said they hoped a revised plan would include removing the airlift or, perhaps, a better reason to keep the airlift, arguing that it does not promote walking.

Presenters defended the airlift, saying it would not remove pedestrians from the streets as anyone crossing it would be doing business in the tower. The airlift would be for employees using the parking lot to get to the main tower.

Concerns about the pavilion
A hot topic of discussion was the lack of public access to the pavilion building. Design committee members also raised concerns about the height of the pavilion and its lack of public access. They want the pavilion to be higher than the two floors offered.

Alan O’Connell, city planner, town planner and president of the Downtown Cleveland Residents Association, spoke on behalf of the committee, saying the design of the property adjacent to the public plaza, where the pavilion is to go, should be the most important .

“We won’t have another chance in our lifetime to make sure we get it right,” he said. “The model really hurts, you know, that thing that there is no visual unification around the public square, and we miss the opportunity forever. [Public Square] the most important property as it has been pointed out, possibly in the United States. Filling a missing tooth is extremely important. And I am very disappointed that this is a two-story pavilion, semi-public, most of the time not, a museum of painting.

Tom Yablonsky, executive director of Historic Warehouse District Development Corp., said suggested plans for the pavilion include public rooftop access.

What happens to the old office space at Landmark Tower?
Sherwin-Williams says they are considering selling this space and think it would be very useful for residential redevelopment.

Concept approval
The design committee approved the concept for the tower and pavilion, excluding the north building where the garage would be located.

The committee approved the conceptual design on the condition that Sherwin-Williams provide renderings of the street-level pedestrian experience, a traffic study with data, and a pavilion height study, which include access public possible at the roof.

Concept approval validates the general direction of the project design, but it does not mean that the proposal is perfect. It just means that it can be approved with conditions for future review to move in “a positive direction,” said Freddy L. Collier, Jr, director of the Cleveland City Planning Commission.

RELATED: Sherwin-Williams’ new HQ will be large, but it will also reduce the distance to the warehouse district

Download the News 5 Cleveland app now for more stories from us, as well as alerts on top news, the latest weather forecasts, traffic information and much more. Download now to your Apple device here, and your Android device here.

You can also watch News 5 Cleveland on Roku, Apple TV, Amazon Fire TV, YouTube TV, DIRECTV NOW, Hulu Live and more. We are also on Amazon Alexa devices. Learn more about our streaming options here.

About Hannah Schaeffer

Check Also

Struggling GB News channel hires Nigel Farage to host show

A UK news channel that has launched itself as a right-wing alternative to the BBC …